Matcha te är ett japanskt grönt te i pulverform, ett pulvriserat grönt te. Det saluförs en mängd teer som Matcha te, men genuint Matcha te är inte bara ett tepulver av grönt te, det är ett högkvalitativt grönt te från japan vars produktion sker enligt rätt metod.
Högkvalitativt grönt te används för produktion av Matcha te, teet skuggas från solen i 21 dagar likt ett Gyokuro te. Skuggningen gör att teet får en mörkare grön färg och teplantan producerar mer av aminosyran teanin och mindre Katechin. Detta bidrar till en sötare smak. I vissa regioner använder man även specifika kultivarer (tebuskar) för de exklusivare matcha teerna, kultivarer som framhäver en sötare smak.
Teet som används för Matcha te kallas för Tencha. Man stenmaler Tencha teet enligt traditionell metod. Detta är tidskrävande. Det tar ca en timme att stenmala 40 gram matcha te.
Det finns andra billigare sätt att mala, våra Matcha teer är stenmalda.
Matcha te har sin början i Kina från en tid då teet maldes i Kina, ett bruk som i Japan levt kvar och förfinats. Matcha te används ursprungligen i den japanska teceremonin som är en formell tillställning.
Idag har Matcha te fått en hälsostämpel och är trendigt och en mängd olika produkter har skapats som t.ex. Matcha Latte. Det används även mycket i matlagning, framför allt i bakning även om inte så mycket i Sverige än.
Matcha te löses inte upp i tekoppen. Det malda pulvret är extremt fint i konsistensen, som stoft. Det ska vispas ett längre tag. Traditionellt med en bambuvisp i en skål. Det går även att använda elektrisk visp för mjölk.
Modern form av beredning är ett tunnare te ( Usucha. )
Vid teceremonier gör man teet tjockare ( Koicha ), det är här kvalién och därav smaken spelar sin roll och kallas därför för Ceremonial Grade. Ju starkare man bereder teet desto viktigare blir kvalitén för smaken.