Oolong te
Detta är ett kvalitativt oolong te från Taiwan av höstskörd som har lagrats. Tebusken som användes är av typen Ching Shin.
Teet plockas, processas och rostas. Fuktigheten på bladen ska vara ca 3%. Sedan lagras teet i ett kallt förvaringsställe borta från lukter, men utsatt för luft så oxidering kan ske. Oxideringen förändrar smaken av teet som av lagringen får en mildare och jämnare smak.
Teet bör rostas om varje tre år för att inte tappa för mycket i smak. Liknande metoder används även i Wu Yi området i Kina.
Härkomst: Nantou, Taiwan
Smak: Teets smak är rostad, lite smörig med aromatisk underliggande smak av druva.
Utseende: Blad rullade till små kulor, svarta av rostning.
Beredningsanvisning:
4dl tekanna - använd ca 6 gram te. Häll på 100 °C vatten och låt dra i 3 minuter.
2dl tekanna - använd ca 3 gram te. Häll på 100 °C vatten och låt dra i 3 minuter.
Andra bryggningen 3 minuter.
Tredje bryggningen 4 minuter. Se till att temperaturen på vattnet inte sjunker, smaken utvecklas med värmen.
Teet håller för ett flertal bryggningar på samma teblad.